Wednesday, November 25, 2009

Re: Sepet 10.5 by Dina Zaman

Dina Zaman is as it again, speaking her mind out without checking the Holy Book. And yet many of you adore her!

Dalilnya : Surah Al-Baqarah: 221

وَلَا تَنكِحُواْ ٱلۡمُشۡرِكَـٰتِ حَتَّىٰ يُؤۡمِنَّ‌ۚ وَلَأَمَةٌ۬
مُّؤۡمِنَةٌ خَيۡرٌ۬ مِّن مُّشۡرِكَةٍ۬ وَلَوۡ أَعۡجَبَتۡكُمۡ‌ۗ وَلَا
تُنكِحُواْ ٱلۡمُشۡرِكِينَ حَتَّىٰ يُؤۡمِنُواْ‌ۚ وَلَعَبۡدٌ۬ مُّؤۡمِنٌ
خَيۡرٌ۬ مِّن مُّشۡرِكٍ۬ وَلَوۡ أَعۡجَبَكُمۡ‌ۗ أُوْلَـٰٓٮِٕكَ يَدۡعُونَ
إِلَى ٱلنَّارِ‌ۖ وَٱللَّهُ يَدۡعُوٓاْ إِلَى ٱلۡجَنَّةِ وَٱلۡمَغۡفِرَةِ
بِإِذۡنِهِۦ‌ۖ وَيُبَيِّنُ ءَايَـٰتِهِۦ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمۡ
يَتَذَكَّرُونَ

Dan janganlah kamu berkahwin dengan perempuan-perempuan kafir musyrik sebelum mereka beriman (memeluk agama Islam) dan sesungguhnya seorang hamba perempuan yang beriman itu lebih baik daripada perempuan kafir musyrik sekalipun keadaannya menarik hati kamu. Dan janganlah kamu (kahwinkan perempuan-perempuan Islam) dengan lelaki-lelaki kafir musyrik sebelum mereka beriman (memeluk agama Islam) dan sesungguhnya seorang hamba lelaki yang beriman lebih baik daripada seorang lelaki musyrik, sekalipun keadaannya menarik hati kamu. (Yang demikian ialah kerana) orang-orang kafir itu mengajak ke Neraka sedangkan Allah mengajak ke Syurga dan memberi keampunan dengan izinNya. Dan Allah menjelaskan ayat-ayatNya (keterangan-keterangan hukumNya) kepada umat manusia, supaya mereka dapat mengambil pelajaran (daripadanya)

5 comments:

rWeeN said...

Dah baca dah...
somehow, diorang tak reti tapi nak jugak cakap pasal islam...i'm not that good but, when come to Islam, diorang tak sepatutnya main-main...
i've read some other comments for the article and most of them are not muslims. And they will take this opportunity to question the dignity of Islam. i think it bring more damage than good.

wallahualam...

Jeg said...

this is what happening in Malaysia nowadays.

Some orang Islam kutuk agama sendiri. Pandai2 buat assumption sendiri, burukkan Islam.

SOme non-Islam pun turut serta.

Tahniah Muslim Malaysians!

iera said...

pandangan dina zaman... inilah dia keruntuhan dan kepincangan agama dan pegangan di akhir zaman.. kembalilah ke pangkal jalan

che B said...

dina zaman di akhir zaman

Hanie said...

isn't this what they say (tak ingat dalam hadis atau dari mana) di penghujung zaman a lot of people will quote the quran without really knowing the meaning behind it.

sorry bahasa bercelaru XD